Bilgisayarlı Tomografi Nedir?
Bilgisayarlı Tomografi, Vücut içindeki alanların ayrıntılı bir şekilde resimlerini veya taramalarını oluşturmak için özel olarak röntgen ışığının kullanılması ile yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Bir organ, doku ya da organizmanın X-Ray ışınları ile taranarak 3 boyutlu olarak görüntülenmesidir ve BT olarak kısaltılır.product super p force
Yunanca kökenli bu kelime, “Tomos” ve “Graphein” kelimelerinin birleşmesi ile oluşur ve kesim kaydetme anlamına gelir. Radyoloji uzmanları tarafından çekilen tomografi doktorlara hastalık tanı ve tedavisinde büyük kolaylıklar sağlar.
Röntgenden farklı olarak, 3 boyutlu görüntü sunar ve incelenen dokuyu farklı alanlarda görüntüleyerek detaylı bir veri oluşturur. Radyoloji uzmanları tarafından incelenerek hastanın durumu hakkında detaylı bir rapor hazırlanır. Bilgisayarlı tomografi fiyatları hakkında bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.
Bu yöntem kısa sürede çekilip detaylı görüntü alınabildiğinden acil teşhis gerekli olan durumlarda sıklıkla kullanılır. Beyinde bulunan tümör, çarpma sonucu oluşan hasar, beyin kanaması gibi durumlar kolayca tespit edilir ve yeri, boyutu detaylı olarak belirlenir.
Ancak yaydığı yüksek radyasyon sebebiyle sadece gerekli durumlarda çekilmesi gerekmektedir. Sürekli BT çekilmek vücutta yüksek radyasyon birikmesine sebep olacağından kanserle sonuçlanabilir. Tomografi fiyatları 2022 hakkında güncel fiyat listesi için arayın.
BT çekimi sırasında hastanın sedye üzerinde hareketsiz yatması gerekir. Doktor çekim esnasında hastadan nefesini tutmasını isteyebilir. Tomografi cihazlarında genel olarak makine sabit, sedye hareketlidir.
Bazı durumlarda makine hareketli, sedye sabit olabilir. Çekim esnasında hasta farklı mekanik sesler duyabilir. Bunlar makinenin çekim esnasına çıkarttığı seslerdir ve bu konuda hastanın endişelenmesi gerekmez. Çekim bittikten sonra hastada herhangi bir reaksiyon gözlenmez, normal hayatına dönebilir.
Tomografi Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayarlı tomografi ve ilaçlı tomografi olmak üzere ikiye ayrılır. Bilgisayarlı tomografi çekimi için hasta, doktorun önceden belirttiği şekilde hazır gelmelidir.
Doktor bazen bir süre boyunca yemek yememiş veya su içmemiş olmasını, bazen de idrara sıkışık şekilde gelmesini isteyebilir. Ancak bu hazırlıklar çekilen bölgeye göre değişir, bazı durumlar hazırlık gerektirmez.
Çekim yapılacak odaya girerken hastanın üzerindeki metal eşyaları çıkarması gerekir. Ardında hemşire tarafından verilen hasta önlüğünü giyer. Bu hazırlığın ardından hasta çekim işlemi için hazırdır.
Tomografi cihazı, bir sedye ve X-Ray ışınları yayan bir halkadan oluşmaktadır. Hasta sedyeye yatırılır. Odada hastadan başka kimse olmaz.
Kameralar yardımı ile hastayı gözlemleyen doktor ona talimatlar verir. Sedye bilgisayar kontrolü ile halkanın içinden geçirilir. Bu esnada hareketli başlıklar sayesinde istenilen bölge X-Ray cihazı ile taranır.
Tarama esnasında veriler, bilgisayar ekranında görüntülenir. Buna bilgisayarlı tomografi denir. Tomografi fiyatları hakkında uzman danışmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.
Bazı durumlarda hastaya ilaç verilir. Bunun sebebi daha net görüntü elde etmektir. Bu ilaç oral yolla ya da enjekte edilerek verilebilir.
Bilgisayarlı tomografi ile arasında ilaç verilmesi dışında bir fark yoktur. Hasta ilaç sebebiyle ağzında metalik bir tat varmış gibi hissedebilir. Ancak bu durum kısa sürede geçecektir.
İlaç içeriğinde baryum ve iyot bulunmaktadır. Nadir olarak alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen bu etken maddeler enjekte edilmeden önce hastanın alerji geçmişi araştırılır.
Tomografi Ne Tür Avantajlar Sağlar?
BT çekimi birkaç dakika sürer. Kısa sürede detaylı görüntü alınabilmesi sağladığı en büyük avantajdır. BT çekimi sırasında dokular, damarlar, kemikler ve organlar her açıdan detaylı olarak görüntülenir. Bu sayede hasta bölge ile sağlıklı bölge kolayca ayırt edilebilir.
Böylece yanlış tedavi riski yok denecek kadar aza indirgenir. Radyoloji uzmanları tomografi sonuçlarını inceleyerek, hasta hakkında detaylı bir rapor hazırlar ve hasta hekimine iletir. Hekim raporu inceleyerek doğru tedavi yöntemi ile hastanın iyileşmesine destek olur.
Tomografi Fiyatları 2023
BT çekimi gerekli olmayan durumlarda istenmemelidir. Hastaların fazla radyasyona maruz kalması kanser riski taşımalarına neden olur.
Bu sebeple hekimler avantajları her ne kadar büyük olsa da BT çekimini sıklıkla kullanmamalıdır. Tomografi fiyatları 2023 hakkında bilgi için hemen randevu alabilir, danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
Yorumlar (Henüz yorum yapılmamış)
Henüz yorum yapılmamış