Fetal MR Nedir?
Fetal MR, gebelik döneminde ultrason görüntülerinde doktorun bebeğe dair herhangi bir kuşku içerecek belirtiler bulgular bulması durumunda çekilir. Fetal MR’da bebek 2 farklı açıdan değerlendirilir. Birincisi santral sinir sistemi ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığının değerlendirilmesidir.
Bunun içine beyin yapısında herhangi bir anomali olup olmadığının saptanması beyin boşluklarında küçük genişlemeler olup olmadığının saptanması omurilik yapısında gelişmiş bir anomali olup olmadığının tespitinde fetal Fetal MR oldukça ayrıntılı bilgi vermektedir.
Her hamile kadından Fetal MR istenmez. Ancak Fetal MR kadın doğumcunun ultrason görüntülerinde şüphe duyduğu herhangi bir duruma bağlı olarak tam teşhis koymasını sağlamak için istediği bir üst tetkiktir.
Fetal MR Nasıl Yapılır?
Fetal MR radyasyon içermediği için hamilelikte kadınlara rahatlıkla ihtiyaç duyulduğu durumlarda yapılan bir görüntüleme metodudur. Ancak Fetal MR’da radyasyon olmamasına rağmen hamileliğin ilk 3 ayından sonraki dönemde çekilen bir görüntülemedir.
Bebeğin sağlığı ile ilgili herhangi bir şüpheye düşülmesi durumunda istenir. Fetal MR değerlendirmesine ihtiyaç duyulması, bu inceleme ile genellikle bebeğin santral sinir sistemi ile ilgili ve omurilik yapısının incelenmesi ile ilgili sorunlar bakılır.
Bebeğin diğer organlarının karaciğer, akciğer, safra kesesi veya olası bir iltihabı durumların olup olmadığının görüntülenmesi ve değerlendirilmesi için yapılır.
MR görüntüsü alınabilmesi için anne adayının başı dışarıda kalacak şekilde MR cihazına yerleştirilerek radyoloji doktorunun veya uzman teknik elemanı bebeğin pozisyonunu tam görüntüleyebilecek biçimde anneye pozisyon vererek çekilen bir tetkiktir.
Hamilelikte uygulanan Fetal MR’da anneye damardan kontrast madde genellikle verilmez ve kesinlikle hamileliğin ilk 3 ayında sonra istenir.
Neden Fetal MR Çekilir?
Fetal anomali taraması da denilen Fetal MR annenin ilk 3 ayından sonra ultrasonik görüntülerinde herhangi bir şüphe uyandıran bulgulara rastlanması sonucunda bir üst tetkiktir.
Özellikle down sendromlu gebeliklerde ultrasonik görüntülerde down sendromu yüzde 80 oranında anlaşılabilmektedir. Ancak yüzde yirmi gibi bir kısmı ultrasonik incelemede tam olarak belirti vermemektedir.
MR tetkiki ultrasonik görüntülemenin çok daha üzerinde ayrıntılı olarak bilgi veren ve bebeğe ait tüm anomalilerin görüntülenebilecek metotlarından biridir. Ancak her anneden fetal MR tetkiki istenmez. Ancak herhangi bir bulgunun şüphe uyandırması durumunda Fetal MR istenir.
Fetal MR görüntülerinde genellikle bebeğe ait olası herhangi bir anomali hemen tespit edilir. Dolayısıyla bu durumda anneye gebeliğin sonlandırılması veya devam ettirilmesi konusunda bilgi verilir.
Özellikle perinatoloji uzmanları tarafından yapılan muayenelerde son derece yüksek tanı oranlarının olduğu da görülmüştür. Diğer branşlarda ultrasonografi yapan kişilerin birden çok konu ile uğraşmak zorunda olmasından her konuyu mükemmel derecede bilmeleri olanaksızdır.
Yılda bir buçuk milyon civarında doğumun olduğu ülkemizde tüm gebelerin perinatoloji uzmanı tarafından görülmesi ve muayene edilmesi mümkün değildir. Özellikle yüksek riskli gebelik perinatoloji uzmanlarına belli dönemlerde danışılması gerekebilir.
Ancak gebeler bu konuda uzmanlaşmış doktorlara gönderilmelidir. Perinatoloji uzmanı aynı zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.
Ayrıntılı ultrason grafiği gerekli olan hastaların, tanısal testlerinin yapılması, ayrıca gebelik de var olan sorun hakkında hastaya bir danışmanlık hizmeti verilmesi yeniden kendi doktoruna dönmesine yardımcı olmak amacıyla detaylı ultrasonografilerin perinatoloji uzmanı tarafından yapılmasında fayda vardır.
Fetal MR Ne Kadar Sürmektedir?
Radyolojik tetkikler de belli kurallar vardır. Bunlara uyulduğu zaman dozu bebeğe zarar vermez. Yani Fetal MR belli kurallara göre çekilebilir. MR manyetik rezonans prensibine göre çalışıyor. İçinde X ışını yok ama yine de görüntü alınabilen bir mekanizma var.
Ancak klasik bilgi şu ki, gebelikte MR çekilebilir. İlk 3 aydan sonra rahatlıkla çekilebilir. Bu gebe için çekilebilir, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle, doğum sonrası bebekte özellikle beyin de sorun olup olmadığını anlamak için ve ikna olmak için istenir. Fetal MR tetkiki için hastanın önceden hazırlık yapmasına gerek yoktur.
Hasta MR makinesine başı dışarıda kalacak şekilde yerleştirilerek bebeğin tam görüntüsü alınacak şekilde anneye pozisyon verilir ve çekim işlemi başlatılır.
Çekim işlemini gerçekleştiren radyoloji uzmanı veya radyoloji teknisyenleri anne adayına belli sürelerde nefesini tutması ve nefesini bırakması gibi komutlar verir. Kıpırdamaması gerekir ve yaklaşık olarak 45 -50 dakika gibi bir sürede Fetal MR çekimi tamamlanır.
Fetal MR Tetkik Öncesi Hazırlık Gerekir Mi?
Fetal MR çekimi öncesinde hastanın herhangi bir hazırlık yaparak görüntüleme merkezi ne gelmesine gerek yoktur. Diğer MR çekimlerinden farklı bir çekim uygulanmaz. Ancak Fetal MR çekilebilmesi için annenin hamileliğinin 12 haftadan büyük olması gerekir.
Anne başı dışarıda kalacak şekilde MR cihazına yerleştirilir. Bebeğin istenilen tam görüntüsünün alınabilmesi için anneye pozisyon verilir ve MR çekimi gerçekleşir. Fetal MR’da anneye genellikle kontrast madde damardan verilmez.
Gerekli görüldüğünde daha geniş ayrıntılı inceleme yapılması gerektiği durumlarda kontrast maddesi verildiği de olur. Ancak buna radyoloji hekimi karar verir. Yaklaşık olarak MR çekim işlemi 45-50 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Çekim işleminden sonra hasta günlük yaşamına devam eder.
Fetal MR Hamileliğin Hangi Döneminde Uygulanabilir?
Hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin oluşum evresi aşamasıdır. Dolayısıyla çok acil ve gerekli olmadığı durumlarda Fetal MR gebeliğin 12 haftasından sonraki dönemlerde istenir. Fetal MR X ışını içermediği için bebeğe ve anneye herhangi bir zarar vermez. Ancak buna rağmen yine de hamileliğin ilk 3 ayında yapılmaması uygun görülmüştür.
Fetal MR Fiyatları 2023
Fetal mr fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Yorumlar (Henüz yorum yapılmamış)
Henüz yorum yapılmamış